Clique aqui para visualizar os cursos oferecidos pela Wind em Português

Paarden kunnen lezen. Fiablo

Fiablo

Fiablo is een mooi indrukwekkend paard met een energie die je raakt, al sta je 10 meter bij hem vandaan. Hij kijkt, hij luistert, hij leest en praat terug.
Op een avond sta ik van een afstand naar hem te kijken en doe een stap zijn richting in. Mijn stap doet hem opkijken. Hij schudt langzaam zijn mooie hoofd op en neer alsof hij wil zeggen:”het is goed, kom maar dichterbij, jij moet het doen, want ik sta achter een hek”. En elke stap die ik doe houdt hij nauwlettend in de gaten. Eén onverwachte beweging van mijn kant resulteert in een stap achteruit van dat immens grote lijf. Ik stop even en wacht tot zijn ademhaling weer normaal is. Dan weer knikt hij zijn hoofd en zijn manen vallen opzij. Een groot eerlijk oog kijkt mij recht aan en even beneemt het me de adem; het lijkt op hypnose, hij kijkt dwars door me heen.
Wat is hij mooi en wat een zuivere energie. Nog een stap dichterbij, hij snuift en direct ik voel de luchtstroom van zijn ademhaling. De wereld is nu heel erg klein, alleen hij en ik. Nog een stap en ik sta bij de omheining, de ruimte tussen ons is slechts een meter. Voorzichting steek ik mijn arm een stukje uit tot over de afscheiding en laat Fiablo de keuze om het contact te maken.
Zijn reactie is duidelijk en hij legt zijn zachte neus in de palm van mijn hand, of eigenlijk een neusgat, want meer past er niet in, in het ineens opvallend kleine handje. Het maakt me kwetsbaar, maar voel me beschermd. Dan begint hij tegen me te praten en knabbelt zachtjes aan mijn jas terwijl hij de wereld aan mijn voeten legt.
Ik luister aandachtig naar wat hij me vertelt, de stemmen van de anderen zijn in het verre donker verstopt. De paar woorden die ik kan vinden herhalen zich keer op keer. “He... wat ben je mooi, wat ben je mooi”. Andere woorden vind ik niet, ik zie alleen de beelden die Fiablo me influistert en ik word heel erg rustig, licht en kom heel dicht bij mezelf.

Hij vertelt me mijn verhaal alsof hij de hoogtepunten en dieptepunten van mijn leven heeft meegemaakt en geeft me het gevoel dat ik de wereld aan kan. Fiablo laat me beloven dit moment te koesteren en geeft me de kracht om dicht bij mezelf te blijven.

Een onvergetelijk moment met een beeld van de toekomst, ingefluisterd door een magische verschijning, dat nog nooit een boek gelezen heeft.

Mabel Gina de Vries

Fiabio is het paard van Benno Mallee, docent van onze opleiding voor startende paardencoaches "De basis". Deze sessie vond plaats bij Hartpad.